Earthship

SWZ bouwde in 2008, in het kader van haar 100-jarig bestaan, een zogenoemd Earthship in Doepark Nooterhof.

Wat is een Earthship?

Een Earthship is een gebouw/woning, hoofdzakelijk gebouwd uit afvalmateriaal en aarde. De bouwers gebruiken schone energie via zon, wind of water en zijn daardoor onafhankelijk van openbare nutsbedrijven. Men bouwt de huizen door ze gedeeltelijk in te graven. De muren worden vervaardigd van met aarde gevulde autobanden. Aan de zuidkant bevindt zich een glazen serre om optimaal gebruik te maken van zonlicht en zonnewarmte. De temperatuur binnen is gestabiliseerd door zware muren en daken. Er worden zoveel mogelijk gebruikte materialen toegepast in de bouw. Regenwater wordt opgevangen van het dak. Een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie berekende dat een Earthship ruim negenmaal minder milieubelasting veroorzaakt dan een vergelijkbaar traditioneel gebouw!

De eerste plannen voor het Earthship

Na een gesprek met de wethouder van Volkshuisvesting, de heer G. van Dooremolen, kwamen we in gesprek met de Milieuraad en ROC Landstede. Deze beide partijen zijn bezig om de NooterHof op te knappen. De nieuwe Nooterhof wordt een park waar meer doen met de natuur centraal staat. Doepark Nooterhof moet uitgroeien tot een praktisch kenniscentrum voor groen en duurzaamheid waar onderwijs, organisaties en burgers elkaar ‘in het groen' kunnen ontmoeten.

In hun plan stond de bouw van een theehuis. SWZ wilde graag een gebouw of woning bouwen die zij aan de huurders en burgers van Zwolle kan schenken in het kader van haar 100-jarig jubileum. Ook wilden wij hiermee ervaring opdoen met de bouw van duurzame woningen. Een Earthship dat straks als functie theehuis heeft, kwam natuurlijk helemaal mooi uit. En daarbij komt ook nog eens dat dit het eerste Earthship in Nederland wordt (zelfs van de Benelux!).

Meer informatie

Op de website www.doeparknooterhof.nl vindt u meer informatie over het Earthship en het omliggende Doepark Nooterhof.

Ook kunt u hier de folder van het Earthship downloaden en beelden van de bouw van het Earthship bekijken