Vertaal deze pagina

Leefbaarheid

Wij vinden het belangrijk dat u met plezier woont in uw wijk en dat u zich betrokken voelt bij wat er in uw wijk gebeurt. Heeft u een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? Wij ondersteunen initiatieven van bewoners die passen bij onze doelen. Meld uw idee bij ons aan met het formulier Buurtidee! We gaan hierover graag met u in gesprek.

Veel gevraagd over Leefbaarheid

Wat is leefbaarheid?

Een ‘thuis’ maken mensen zelf, dat kunnen wij als verhuurder niet doen. Maar wonen is meer dan alleen de woning. Een nette, veilige omgeving hoort hier ook bij. Wij willen graag dat alle huurders het gevoel hebben dat het ‘hun’ huis en ‘hun’ buurt is. Onder de noemer ‘leefbaarheid’ maken wij ons hier hard voor. Het wonen in de wijk en de woning moet zo plezierig mogelijk zijn. Samen met u als bewoners zijn we hier verantwoordelijk voor.

Mag je hennep kweken in een huurwoning van SWZ?

Nee, hennep (wiet) kweken is verboden. Ontdekt de politie een hennepkwekerij in uw woning, schuur of garage? Dan geven zij dat door aan de corporatie. U wordt gevraagd de huur op te zeggen. Als het nodig is, vragen wij de rechter om de huurovereenkomst te ontbinden.

Ook wordt u 2 jaar uitgesloten bij het zoeken naar een woning via de Woningzoeker. De blokkade van 2 jaar gaat in op het moment dat de huurovereenkomst stopt en de woning is verlaten. De inschrijving loopt wel door.

Ik denk dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat kan ik doen?

U kunt dit melden bij:

  • de politie via 0900 - 8844 of
  • Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.
  • Wilt u ons ook informeren? Dit kan via 038 - 4680123 of ons e-mailadres info@swz.nl.

Bij wie moet ik zijn als ik afval op straat zie liggen?

U kunt dit melden bij de gemeente via of 14 - 038.

Ik heb een idee om de leefbaarheid in mijn buurt te verbeteren. Wat kan ik doen?

U kunt uw idee met de sociaal beheerder in uw buurt bespreken. Kijk op de contactpagina voor de contactgegevens.

U kunt uw idee ook via het formulier Buurtidee! aan ons doorgeven.

Doet SWZ aan sponsoring?

Nee, sponsoring is voor woningcorporaties niet toegestaan.

Ik heb overlast van buren. Wat kan ik doen?

Probeer de overlast eerst te bespreken met uw buren. Met een goed gesprek lost u een overlastprobleem vaak op. Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met de sociaal beheerder in uw buurt. Kijk op de contactpagina voor de contactgegevens.

U kunt de overlast ook hier melden: Klik hier. Wij nemen dan contact met u op.

Voelt u zich bedreigd of ervaart u ernstige overlast buiten kantoortijden? Neem dan contact op met de politie via 0900 - 8844.

Ik zie dingen in mijn straat of buurt die niet in orde zijn. Waar kan ik terecht?

Zwerfafval, kapotte straatverlichting, loszittende stoeptegels en andere problemen kunt u melden bij de gemeente Zwolle via www.zwolle.nl of 14 - 038.

Ik maak mij zorgen over buren. Wat kan ik doen?

U kunt contact opnemen met de sociaal beheerder in uw wijk. Kijk op de contactpagina voor de contactgegevens van uw sociaal beheerder.

Mag ik barbecuen op het balkon?

Open vuur is op een balkon niet toegestaan. U kunt dus geen barbecue op gas of kolen gebruiken. Een elektrische barbecue mag wel. Het gebruik van deze barbecue mag geen overlast veroorzaken.

Ook het gebruik van een vuurkorf of vuurschaal op het balkon is niet toegestaan.

Kunnen wij als huurders zelf ons woongebouw schoonhouden?

Soms kan dat. U kunt hiervoor contact opnemen met de sociaal beheerder van uw wijk. Kijk voor de contactgegevens op .

Wat doen jullie als er spullen op de galerij of in de algemene ruimte staan die er niet horen? Bijvoorbeeld vuilniszakken, grof vuil of fietsen.

Als bekend is wie de veroorzaker is, dan spreken wij hem of haar daar op aan. De veroorzaker kan het zelf opruimen, of wij doen dat op zijn/haar kosten.

Kan de verlichting in de algemene ruimte op een ander tijdstip aanspringen?

De sociaal beheerder in uw wijk beoordeelt of het tijdstip aangepast moet/kan worden. U kunt contact opnemen met de sociaal beheerder in uw wijk. Kijk op de contactpagina voor de contactgegevens van uw sociaal beheerder.

Wie is de sociaal beheerder van mijn wijk?

Kijk op de contactpagina voor de contactgegevens van uw sociaal beheerder.

Wat doet SWZ als in een woning prostitutie plaatsvindt?

Prostitutie in een woning van SWZ is onacceptabel. Het is een criminele activiteit. SWZ wil uitsluiten dat in haar woningen vrouwen worden misbruikt of uitgebuit. Ook heeft prostitutie een negatieve invloed op de leefbaarheid.

Ontdekt de politie prostitutie in uw woning, schuur of garage? Dan geven zij dat door aan de corporatie. U wordt gevraagd de huur op te zeggen. Als het nodig is, vragen wij de rechter om de huurovereenkomst te ontbinden.

Ook wordt u 2 jaar uitgesloten van het zoeken naar een woning via de Woningzoeker. De blokkade van 2 jaar gaat in op het moment dat de huurovereenkomst stopt en de woning is verlaten. De inschrijving loopt wel door.

Ik denk dat er prostitutie plaatsvindt in een woning/garage/schuur van SWZ. Wat kan ik doen?

U kunt dit melden bij:

  • de politie via 0900 - 8844 of
  • Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.
  • Wilt u ons ook informeren? Dit kan via 038 - 4680123 of per mail via info@swz.nl

Heeft u verder nog vragen?

038-468 0123

Antwoord binnenĀ 5 werkdagen