Gasloos het nieuwe jaar in!

Een duurzame start van 2021: wij hebben voor het eerst een bestaande woning volledig gasloos gemaakt nadat de huurder een verzoek hiervoor indiende. Jan Jansen deed de aanvraag: “Het begon met de renovatie van de keuken. Deze heeft uiteindelijk geleid tot een compleet gasloze woning. Dat is heel fijn.”

Een tijd geleden werden de keukens bij het appartementencomplex aan de Hogenkampsweg in Dieze gerenoveerd. Jan zijn partner woont in het complex. “Ik ben daar natuurlijk veel te vinden en heb meegedacht over de renovatie.” Jan werkte ruim 40 jaar in een bedrijf voor energielevering. Zijn kennis kon hij goed gebruiken in dit project.

Wat maakt de woning gasloos?
De eerste stappen naar een gasloze woning werden gezet. Jan: “De geiser in de keuken werd vervangen voor een elektrische boiler. Deze boiler regelt het warme water voor de keuken en de douche. Verder zit er in dit complex een centrale warmtevoorziening. De geiser werd dus overbodig en kon weg.” 

Daarnaast kozen Jan en zijn partner ervoor om ook over te gaan op gasloos koken. “De elektrische kookaansluiting werd automatisch meegenomen in de renovatie van de keuken. Wij hebben besloten die te gebruiken. We hebben vervolgens zelf een inductiefornuis met wat geschikte pannen aangeschaft.”

Met de elektrische boiler en het inductiefornuis waren Jan en zijn partner van het gas af. Maar de woning had nog wel een gasaansluiting. Jan: “Deze aansluiting werd niet meer gebruikt. Je kunt dan twee dingen doen. Je haalt alleen de meter weg of je kiest ervoor om de hele aansluiting te verwijderen. Als je alleen de meter weghaalt, betaal je maandelijks nog een bedrag voor de aansluiting. Dat is zonde als je hem niet gebruikt. Daarom heb ik SWZ voorgesteld om de aansluiting volledig te verwijderen. SWZ was het met mij eens en heeft gezegd: wij betalen het weghalen van de aansluiting. Zo gezegd, zo gedaan. En nu, sinds een aantal weken, is de woning écht gasloos.”Voordelen
De voordelen van een gasloze woning? Volgens Jan zijn die er zeker. “Allereerst bespaart het maandelijkse kosten. Ik kon het contract voor de huur en het onderhoud van de geiser opzeggen. Dit kostte 13 euro per maand. Ook de netwerkkosten voor de gasaansluiting zijn weg en we betalen natuurlijk geen gasrekening meer. De investering die we hebben gedaan is het kopen van een inductiefornuis. Die kosten heb ik over zo’n 5 jaar weer terugverdiend.”

Naast de financiële voordelen vindt Jan een gasloze woning ook veiliger. “We lopen nu niet het risico op een koolmonoxidevergiftiging dat kan ontstaan door een niet juist werkende geiser. Daar was ik altijd wel bang voor.” Al met al raadt Jan andere huurders aan om ook eens te overwegen wat de mogelijkheden zijn rondom een gasloze woning.

Wilt u ook een aanvraag indienen voor bijvoorbeeld gasloos koken? Klik dan op deze link. Wij bekijken naar aanleiding van uw aanvraag wat de mogelijkheden zijn.