Brandveiligheid

Vanaf 1 januari 2024 zijn er nieuwe regels voor brandveiligheid in appartementengebouwen. Belangrijk is vooral dat vluchtwegen altijd vrij moeten zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen fietsen, scootmobiels, afval, schoenen, decoratiematerialen en kerstbomen in vluchtwegen geplaatst mogen worden. De gang/galerij naar uw woning valt ook onder de vluchtweg. Er mogen geen obstakels in de weg staan. Bewoners en hulpdiensten moeten in geval van nood ongehinderd kunnen vluchten. Iedere seconde telt dan. Zie ook de flyer brandveiligheid.

Weten wat u zelf kan doen aan een brandveilig huis?
Dat staat in de folder 'Brandveilige huurwoning'. De brandweer maakte deze folder samen met Aedes, de vereniging van woningcorporaties. In de folder staat een checklist om te controleren hoe veilig uw huis is. En natuurlijk tips wat u zelf kan doen om uw huis brandveiliger te maken.

Veel gevraagd over Brandveiligheid

Mag ik mijn vuilniszak op de galerij zetten, om later weg te gooien?

Algemeen

Nee, dit mag niet. De regels voor brandveiligheid zijn sinds januari 2024 strenger. De vluchtroute moet altijd vrij zijn.

Mogen er plantenbakken hangen aan de reling van de galerijen?

Algemeen

Nee, dat mag niet.

Mag er een bloempot op de galerij staan?

Algemeen

Nee, dit mag niet. De regels voor brandveiligheid zijn sinds januari 2024 strenger. De vluchtroute moet altijd vrij zijn. Er mogen dus helemaal geen spullen op de galerij staan.

Wat is een vluchtroute?

Algemeen

Een vluchtroute is een veilige weg om bij brand het gebouw te verlaten.

Mag mijn deurmat blijven liggen, nu de regels voor brandveiligheid zijn aangescherpt?

Algemeen

Een gewone deurmat mag. De deurmat mag niet groter zijn dan 0,5 m2. Dat is ongeveer 80 x 60 centimeter

Ik heb een scootmobiel. Mag ik deze bij mijn appartement neerzetten?

Algemeen

Nee. Dit mag alleen in de door SWZ aangewezen ruimtes die daarvoor geschikt zijn. Bewoners en hulpdiensten moeten bij brand ongehinderd het pand kunnen binnenkomen en verlaten. Iedere seconde telt dan.