Waarvoor mogen jullie de inkomensverklaring gebruiken?
Algemeen
De inkomensverklaring mag alleen gebruikt worden om de huurverhoging te bepalen.
De kosten voor het onderhoud en nieuwbouw stijgen elk jaar. SWZ vraagt daarom een huurverhoging om te kunnen blijven investeren in het woningaanbod, de kwaliteit van de woningen en de dienstverlening. De brief voor de huurverhoging krijgt u voor 1 mei.
De inkomensverklaring mag alleen gebruikt worden om de huurverhoging te bepalen.
Ja, u kunt gewoon in uw woning blijven wonen. Als u wilt verhuizen gelden de inkomensregels ook voor u.
Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via (038) 468 01 23. Wij denken graag met u mee.
De streefhuur is de huur die wij vragen aan de volgende huurder. Deze is altijd lager dan de huur die wij mogen vragen. Jaarlijks wordt de streefhuur met de inflatie verhoogd. Ook kan de streefhuur wijzigen als de woning is gerenoveerd.
Deze kunt u bij SWZ opvragen. U kunt daarvoor contact opnemen met onze Klantenservice via info@swz.nl of (038) 468 01 23.
Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u voldoen aan de voorwaarden voor de eenmalige huurverlaging. Zie het schema ‘Voor wie is de huurverlaging?’ om deze voorwaarden te bekijken.
Voldoet u hieraan, dan krijgt u in mei van ons bericht. Heeft u geen bericht ontvangen, vul dan het aanvraagformulier eenmalige huurverlaging in.
U ontvangt voor 1 mei de brief voor de huurverhoging. Krijgt u geen huurverhoging, maar een verlaging? Dan krijgt u in mei de brief voor de huurverlaging.
Ja, dat kan. Uw bezwaar moet vóór 1 juli 2023 bij SWZ zijn. Dit moet schriftelijk. Uw bezwaarschrift kunt u indienen via:
Komen wij er samen niet uit, dan vragen wij de Huurcommissie om een uitspraak. Op www.huurcommissie.nl vindt u meer informatie over hoe u bezwaar kunt maken en wat redenen zijn voor bezwaar.
Het is mogelijk dat uw netto huur te laag is. Dit is uw huur zonder de servicekosten. Of uw gezamenlijk inkomen was in 2021 nog te hoog.
Is uw inkomen inmiddels gedaald, dan kunt u eventueel zelf huurverlaging aanvragen. Zie het schema ‘Voor wie is de huurverlaging?’.
In 2023 gelden de volgende inkomensgrenzen:
Het gaat om het bruto huishoudinkomen per jaar.
U kunt huurverlaging aanvragen als uw huishoudinkomen structureel is gedaald (6 maanden aaneengesloten) tot onder de inkomensgrens die gold bij de huurverhoging. Klik hier voor de tabel inkomensafhankelijke huurverhoging.
Om voor de verlaging in aanmerking te komen, stuurt u ons een verzoek. Dat kan via het contactformulier huurwijziging. Als wij de huurverlaging toekennen, dan vervalt het inkomensafhankelijke deel van de huurverhoging. We gaan terug naar de basis huurverhoging. Die is in 2023 2,5%.
Vóór 1 juni.
De huurtoeslag wordt aangepast aan uw lagere huur. Hierdoor krijgt u waarschijnlijk minder huurtoeslag. Maar dit is nooit meer dan de huurverlaging. U heeft dus altijd voordeel van de huurverlaging.
Ja, dat kan als:
Dit kan via het aanvraagformulier eenmalige huurverlaging. Dit kan tot 31 december 2024. Let op: de datum van aanvraag bepaalt wanneer uw huurverlaging ingaat. Bijvoorbeeld: u vraagt op 1 juni een huurverlaging aan, deze wordt getoetst en akkoord bevonden. Dan gaat de huurverlaging in op 1 augustus.
Krijgt u in mei bericht van ons, dan gaat de huurverlaging op 1 juli in.
Vraagt u zelf later de huurverlaging aan, dan gaat deze ruim 1 maand na de datum van aanvragen in. U vraagt bijvoorbeeld in juni huurverlaging aan, dan gaat deze op 1 augustus in.
De netto huur wordt voor iedereen die in aanmerking komt verlaagd tot € 575,03.
Dit is afhankelijk van uw inkomen en huishoudgrootte:
Tabel inkomensafhankelijke huurverhoging
Schakel dan de huurcommissie in. Kijk op www.huurcommissie.nl voor meer informatie en de redenen voor bezwaar.
U moet dan voldoen aan een van de volgende voorwaarden. U, of iemand anders uit uw huishouden, heeft:
Uw bezwaar moet vóór 1 juli 2023 bij SWZ zijn. Dit moet schriftelijk. Uw bezwaarschrift kunt u indienen via:
Komen wij er samen niet uit, dan vragen wij de Huurcommissie om een uitspraak. Op www.huurcommissie.nl vindt u meer informatie over hoe u bezwaar kunt maken en wat redenen zijn voor bezwaar.
De envelop ziet er anders uit, omdat Postex dit jaar de post voor de huurwijziging voor ons verstuurt. U krijgt een voorblad en een brief erachter. Omdat we minder via de post willen versturen, werken we met een voorblad om u daarover te informeren. Daarop staat ook informatie hoe u uw voorkeur voor het ontvangen van post kunt wijzigen. Zie ook www.swz.nl/post.
Geen e-mail? Dan blijft u uw brieven via de post ontvangen.
Dat kan als:
Uw bezwaar moet vóór 1 juli 2023 bij SWZ zijn. Dit moet schriftelijk. Uw bezwaarschrift kunt u indienen via:
Komen wij er samen niet uit, dan vragen wij de Huurcommissie om een uitspraak. Op www.huurcommissie.nl vindt u meer informatie over hoe u bezwaar kunt maken en wat redenen zijn voor bezwaar.
Voor u geldt de standaard huurverhoging. Deze is door SWZ vastgesteld op 2,5%.
In sommige gevallen is de huurverhoging lager. Dit kan als:
De netto huur is de huur zonder de servicekosten.
Nee. Toen u bij ons ging huren, lag uw huur onder de liberalisatiegrens. Dus u huurt een sociale huurwoning. Dit blijft zo.
We kijken hiervoor naar:
Het nieuwe huurverhogingspercentage staat in de brief die u van ons krijgt.
Wij adviseren u wel om dit te doen. SWZ geeft overigens ook de nieuwe huur door aan de Belastingdienst. Hoe dit moet, leest u op www.toeslagen.nl.
Vóór 1 mei.
Ja. Alle wijzigingen die van invloed zijn op de huurtoeslag moet u zelf doorgeven aan de Belastingdienst. Denk aan een ander inkomen, huur of huishoudgrootte. Doe dit zo snel mogelijk. Anders krijgt u te weinig of juist te veel huurtoeslag. Wijzigingen kunt u doorgeven via www.toeslagen.nl.
Het gaat hierbij om de inkomens van iedereen, behalve kinderen tot 27 jaar, die op 1 juli in de woning woont.
Nee, wij krijgen alleen een indicatie of u in aanmerking komt voor huurverlaging.
De kosten voor onderhoud en nieuwbouw stijgen elk jaar. Wij vragen een huurverhoging om te kunnen blijven investeren in het woningaanbod, de kwaliteit van de woningen en in de dienstverlening.
Ja, dat klopt. SWZ heeft gegevens opgevraagd voor de huurverlaging en voor de inkomensafhankelijke huurverhoging. Dit zijn 2 verschillende processen.
In april hebben wij al onze huurders de brief gestuurd over de aankomende huurverhoging. Als u geen bezwaar heeft aangetekend, maar ook de huurverhoging niet heeft betaald, dan krijgt u nu een aangetekende brief. Wij volgen hiermee de wettelijk voorgeschreven procedure.
Bij deze brief zitten bijlagen:
Neem contact met de afdeling Incasso op via incasso@swz.nl om te vragen hoeveel er precies open staat en om afspraken te maken over de betaling hiervan.
Nee. U kunt wel een tijdelijke huurverlaging vragen bij de huurcommissie. Klik hier voor meer informatie.
Nee. De huur voor zonnepanelen stijgt niet mee met de huurverhoging.
Wij vinden het eerlijk dat wie meer verdient, ook meer huur betaalt.
Vul het contactformulier huurwijziging in om dit aan te vragen. Wij sturen u dan een kopie van de brief.