rookmelder

Veel gevraagd over rookmelder

Ik heb geen rookmelders in mijn woning. Mag ik deze zelf plaatsen?

Ja, dat mag, maar vanaf 2022 worden rookmelders verplicht in woningen. Wij gaan in alle woningen rookmelders plaatsen waar dit nodig is. Als uw woning aan de beurt is, krijgt u vanzelf bericht.

Wat kan ik doen als mijn rookmelder piept?

Als de rookmelder piept, dan is de batterij bijna leeg. U kunt zelf de batterij vervangen. Piept de rookmelder nog steeds? Dan kan dit komen door stof of vuil. Maak de rookmelder schoon met de stofzuiger (met zachte opzetborstel) of een droge doek.

Hoe test ik of mijn rookmelder het nog doet?

Druk op de testknop op de rookmelder. Dit is een klein rond knopje op de zijkant of het deksel van de rookmelder. Gaat het alarm af? Dan doet uw rookmelder het goed.

Wanneer worden de rookmelders in ons woongebouw vervangen?

U krijgt hierover van ons bericht. Als er een nieuwe huurder in de woning komt, worden de batterijen vervangen. Is de houdbaarheidsdatum al lang verstreken en de melder nog niet vervangen? Neem dan contact met ons op. Het kan zijn dat de rookmelder niet bij ons bekend is. Klik hier om dit per mail te doen.

Hoe maak ik mijn rookmelder schoon?

U kunt hem afstoffen of het stof met een stofzuiger wegzuigen. Rookmelders zijn gevoelig voor stof. Maak daarom in ieder geval 2 keer per jaar de rookmelders schoon.

De brandmeldinstallatie geeft een storing aan. Wat moet ik doen?

Klik hier om dit aan ons door te geven.

 

Ik heb een rookmelder van SWZ. Wat doe ik bij vals alarm?

Gaat de rookmelder af en er is geen brand? Druk dan op de testknop. Test de rookmelder daarna nog een keer om zeker te weten dat de melder het weer doet.

Wat moet ik doen als de datum op de sticker van de rookmelder verlopen is?

Dat betekent niet dat de rookmelder het niet goed doet. Druk op de testknop. Gaat het alarm kort af? Dan doet uw rookmelder het nog goed. Voor juli 2021worden alle rookmelders ouder dan 10 jaar vervangen.