Huurwijziging

Op 1 juli wijzigen de huren van onze woningen. Afhankelijk van de hoogte van de huur en de hoogte van het inkomen, krijgt een huurder een huurverhoging of een huurverlaging. Dit jaar krijgen bijna 2000 huurders bij SWZ een huurverlaging!

Huurverhoging
De kosten voor onderhoud en nieuwbouw stijgen elk jaar. Daarom is er jaarlijks een huurverhoging voor onze huurders. Dit geld hebben we nodig om te kunnen blijven investeren in het woningaanbod, de kwaliteit van de woningen en de dienstverlening.

De huurverhoging voor 2023 voor onze huurders met een laag (midden) inkomen is maximaal 2,5%. Dit is minder dan de toegestane huurverhoging. Hoeveel procent huurverhoging huurders krijgen hangt af van het inkomen, huurprijs en huishoudsamenstelling. Er zijn huurders die helemaal geen huurverhoging krijgen. Bijvoorbeeld als wij al van plan zijn om de woning te slopen of als de woning nog een laag energielabel heeft. Wij hebben ook wat woningen die we verhuren in de vrije sector. Zij krijgen een huurverhoging van 4,1%. Huurders met een hoog of hoog middeninkomen , krijgen een huurverhoging van € 50 of € 25 per maand. De huren van overige eenheden, zoals garages, gaan met 3,1% omhoog. Alle huurders die een huurverhoging krijgen, krijgen in april een brief over de huurverhoging. Deze gaat dan in per 1 juli 2023. Alle vragen en antwoorden over de huurverhoging zijn te vinden op www.swz.nl/huurverhoging.

Huurverlaging
Ook dit jaar is er een mogelijkheid voor een eenmalige huurverlaging. Of huurders daarvoor in aanmerking komen hangt af van hun inkomen, de huurprijs en huishoudsamenstelling. Een tabel om dit te controleren is te vinden op www.swz.nl/huurverlaging. Huurders die in aanmerking komen voor de huurverlaging krijgen in mei bericht.