“Wij willen voorkomen dat huurders in de problemen komen”

De maatregelen rondom het coronavirus kunnen leiden tot financiële zorgen. Daarom roept de afdeling Huurincasso huurders die door de coronacrisis problemen hebben met het betalen van hun huur op om zo snel mogelijk contact met hen op te nemen. Dit kan via (038) 468 01 23 of info@swz.nl. De medewerkers Huurincasso (Andrea Bisschop en Edward Zunnebeld) denken graag mee over een oplossing. “Wij zijn er om huurders te helpen en willen voorkomen dat zij in de problemen komen.”

De regelingen die getroffen worden verschillen per situatie. Daarom is het belangrijk dat huurders contact opnemen om hun persoonlijke situatie uit te leggen. “We bekijken met de huurder wat er nodig is om de financiële problemen te verlichten”, vertelt Andrea. Het gaat hier om maatwerk, er is niet één vaste regeling. “Momenteel krijgen we veel ZZP’ers en flexwerkers aan de telefoon die nu minder of geen inkomen hebben. Zij vragen een uitkering aan, maar ontvangen deze pas nadat de huur betaald moet worden. We bevriezen dan hun huur voor de maand april en sturen geen aanmaning. Na ontvangst van de uitkering kijken we samen met de huurder naar een oplossing zodat de huur van april alsnog betaald kan worden.”

Ook huurders die om andere redenen problemen hebben met het betalen van de huur of een lopende regeling niet kunnen nakomen, kunnen contact opnemen met onze medewerkers Huurincasso. Edward: “Om goede hulp te bieden, werken we samen met verschillende organisaties. Zo hebben we veel contact met de Sociale Wijkteams, Team Via van de GGD en met de Sociale Raadslieden. Bij de Sociale Raadslieden kunnen wij iemand met spoed aanmelden voor een traject schuldhulpverlening als dat nodig is.”

Hij voegt hieraan toe: “We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat huurders vroegtijdig aan de bel moeten trekken als er betalingsproblemen zijn of dreigen te ontstaan. Zo kunnen we, samen met de huurder, snel tot een oplossing komen.”