Blogs, artikelen en interviews

Het koffiemoment, vaste prik in de Sint Jozefkerk

Het is vaste prik op maandagochtend: het koffiemoment in de Sint Jozefkerk in Assendorp. De lange tafel in de gezamenlijke ruimte staat dan vol met koffie en wat lekkers. Een voor een schuiven bewoners aan.

Zo verwarmt u veilig uw woning

De winter komt eraan. De hoge prijzen zorgen ervoor dat veel mensen naar goedkope manieren uitwijken om het thuis warm te krijgen. Dat snappen wij goed. Maar niet alle creatieve oplossingen zijn veilig. In dit artikel leest u waarom.

Buren in Assendorp adopteren eigen stukje tuin

Huurder Niels houdt van tuinieren. Toen zijn buurvrouw Heleen een actie in Zwolle startte voor meer groen in de buurt, kwam hij met haar in contact. Samen kwamen ze op het idee om een stukje grond te adopteren. 

Zonnepanelen via SWZ, zo zit dat

De energieprijzen rijzen de pan uit. Een goed moment om te kijken hoe meer bespaard kan worden op de energierekening. Dat kan door het gebruik maken van de zon door het leggen van zonnepanelen. Huurders van SWZ met een geschikt dak kunnen zonnepanelen huren en advies krijgen via Zelziuz of deze zelf aanschaffen.

De Stadstuin in Dieze-Oost: ‘een klein paradijsje’

Verstopt achter de woningen aan de Pieter Steynstraat ligt een prachtig stuk groen. Stadstuin Het Verre Oosten: een tuin die is ontstaan door een idee van bewoners. Huurder Desiree Huisman is een van de betrokken bewoners bij de tuin. “Ik hoor nog vaak mensen die zeggen: ‘ik wist niet dat hier een stadstuin was’.”

Huurder Lycke is energiecoach: ‘Juist in deze tijd heel belangrijk’

Vorig jaar startte SWZ een pilot met energiecoaches: huurders van SWZ die andere huurders helpen bij energiebesparing. Huurder Lycke Brill meldde zich aan en deelt haar ervaringen. Lycke: “Ik vind het leuk om met verschillende mensen in contact te komen. Daarnaast probeer ik zelf zo groen mogelijk te leven. Die combinatie zorgde ervoor dat ik mij aanmeldde als energiecoach.”

Buren maken Enkstraat in Assendorp groener met geveltuintjes en regentonnen

In een deel van de Enkstraat in Assendorp zijn bij verschillende huizen regentonnen geplaatst. Het is een nieuwe stap in het project om de buurt groener te maken. Het initiatief begon bij een idee van buurman Hans Zwart. “De buurt bestond vooral uit tegels. Dat kon anders, vond ik. Ik ging erover in gesprek met mijn buren.”