Kop van Oost - Anthonie Heinsiusstraat, Caspar Fagelstraat

Diezerpoort is één van de oudste wijken in Zwolle en goed bereikbaar door de ideale ligging dichtbij de binnenstad. In de wijk staan veel verschillende soorten woningen; koop en huur, duur en goedkoop en een mix aan bewoners uit verschillende culturen. De wijk Diezerpoort bestaat uit een aantal buurten: Dieze-West (met Het Noorden, de Schildersbuurt en Bollebieste), Dieze Centrum (met de Bagijneweide), de Indische buurt (ook nieuwbouw Molenoever, hiervoor bedrijventerrein Floresstraat hoort erbij), Dieze-Oost (met Meppelerstraatweg-Zuid, Hogenkampsweg).

De Kop van Oost is het laatste project voor SWZ van de natuurlijke buurtvernieuwing in Dieze-Oost, waar wij sinds 2009 mee bezig zijn. Tot nu toe hebben we bijna 300 woningen verbeterd en een gelijk aantal vervangen door appartementen met lift en eengezinswoningen met een tuin.

De Kop van Oost zijn de woongebouwen aan de Caspar Fagelstraat (huisnummers 2 tot en met 64) en de A. Heinsiusstraat (huisnummers 1 tot en met 111). Het project bestaat uit 2 fasen, te weten:

  • fase 1 – Caspar Fagelstraat  42 tot en met 64 en A. Heinsiusstraat 97 tot en met 111
  • fase 2 – Caspar Fagelstraat 2 tot en met 40 en A. Heinsiusstraat 1 tot en met 95

De woningen in fase 1 worden in 2023 gesloopt. Op deze plek komen nieuwe woningen terug. Om ervoor te zorgen dat we de vrijgekomen plek mooi invullen, hebben we stedenbouwkundig bureau De Zwarte Hond gevraagd om een plan te bedenken waar mensen prettig kunnen wonen. Dat kunnen we niet alleen en daarom zijn we met de buurt- en bewoners van de Kop van Oost in gesprek gegaan tijdens een inloopbijeenkomst op 22 september 2021. Via deze link vindt u het verslag van deze middag. Zij konden laten weten wat zij belangrijk vinden in de buurt en wat zij nodig hebben om prettig te wonen. De meesten vonden het fijn om met ons mee te denken over de toekomst van dit stukje Zwolle.

In januari 2022 heeft de gemeenteraad besloten dat we verder kunnen onder een aantal voorwaarden. In overleg met de gemeente kijken we wat mogelijk is en wat de (buurt)bewoners ons hebben meegegeven. Als we dit omgezet hebben in een voorlopig plan, komen we bij de (buurt)bewoners terug.

Fase 1
In december 2021 hebben de bewoners van fase 1 het Sociaal Plan ontvangen. Bij ‘Zie ook’ op deze pagina vindt u dit Plan. Hierin staat wat de verhuiskostenvergoeding is en hoe je aan een andere woning komt. Vanaf 1 februari 2022 gaat het Sociaal Plan in en kunnen de bewoners van dit deel met voorrang uitverhuizen.

Fase 2
In fase 2 kunnen de bewoners meedoen aan Onderhoud op Verzoek. In de modelwoning aan de Caspar Fagelstraat 16 kunt u bekijken hoe de nieuwe keuken, badkamer en toilet eruit komen te zien. Bij 'Zie ook' op deze pagina staan de uitnodigingsbrieven.

Salverda Bouw BV is gestart met het uitvoeren. Als u meedoet, krijgt u van tevoren persoonlijk bericht van Salverda.

Locatie