Kop van Oost - Anthonie Heinsiusstraat, Caspar Fagelstraat

Diezerpoort is één van de oudste wijken in Zwolle en goed bereikbaar door de ideale ligging dichtbij de binnenstad. De wijk heeft een grote diversiteit aan woningen, koop en huur, duur en goedkoop en een mix aan bewoners uit verschillende culturen. De wijk Diezerpoort bestaat uit een aantal buurten: Dieze-West (met Het Noorden, de Schildersbuurt en Bollebieste), Dieze Centrum (met de Bagijneweide), de Indische buurt (inclusief nieuwbouw Molenoever, voormalig bedrijventerrein Floresstraat), Dieze Oost (met Meppelerstraatweg Zuid, Hogenkampsweg).

De Kop van Oost is het laatste project van de natuurlijke buurtvernieuwing in Dieze-Oost, waar SWZ sinds 2009 mee bezig is. Inmiddels hebben we bijna 300 woningen gerenoveerd en een gelijk aantal vervangen door appartementen met lift en eengezinswoningen met een tuin.

De Kop van Oost zijn de woongebouwen aan de Caspar Fagelstraat (huisnummers 2 t/m 64) en de Anthonie Heinsiusstraat (huisnummers 1 t/m 111). Het project is opgedeeld in 2 fasen, te weten:

  • fase 1 - Caspar Fagelstraat  42 t/m 64 en A. Heinsiusstraat 97 t/m 111
  • fase 2 – Caspar Fagelstraat 2 t/m 40 en A. Heinsiusstraat 1 t/m 95

De woningen in fase 1 worden in 2023 gesloopt. Op deze plek komen nieuwe woningen terug. Om ervoor te zorgen dat we de vrijgekomen plek mooi invullen, hebben we stedenbouwkundig bureau De Zwarte Hond gevraagd om een plan te bedenken waar mensen prettig kunnen wonen. Dat kunnen we niet alleen daarom zijn we met de buurt- en bewoners van de Kop van Oost in gesprek gegaan tijdens een inloopbijeenkomst op 22 september 2021. Via deze link vindt u het verslag van deze middag. Zij konden laten weten wat zij belangrijk vinden in de buurt en wat zij nodig hebben om fijn te wonen. De meesten vonden het fijn om met ons mee te denken over de toekomst van dit stukje Zwolle. De informatie van de (buurt)bewoners wordt gebruikt om een mooi plan te maken. Als het zover is laten we de buurt weten wat we met deze informatie hebben gedaan; waarom wel of niet. We hopen dat we deze winter zover zijn.

Fase 1
In december 2021 ontvangen de bewoners van fase 1 het Sociaal Plan. Hierin staat wat de verhuiskostenvergoeding is en hoe je aan een andere woning komt. Als het Sociaal Plan klaar is, kunt u deze terugvinden op deze pagina. Als u in fase 1 woont, krijgt u het Sociaal Plan thuis gestuurd.

Fase 2
In fase 2 is de bewoners aangeboden om mee te doen met Onderhoud op Verzoek. Op dit moment zijn de eerste bezoeken aan de modelwoning aan de Caspar Fagelstraat 16 gebracht. In deze woning kunt u bekijken hoe de nieuwe keuken, badkamer en toilet eruit komen te zien. Ook kunt u kiezen wat u wilt.

Bij "Zie ook" op deze pagina staan de uitnodigingsbrieven.

Salverda Bouw BV gaat dit voor SWZ uitvoeren. Ze starten vanaf december 2021. Als u mee doet, krijgt u van te voren persoonlijk bericht.